Aloe Vera Forever
Gel Aloe Vera Forever

Aloe Vera

Gel aloe vera. Din ce in ce mai multe produse in ultima vreme au ales sa pretinda ca intr-un fel sau altul contin aloe vera. Acest lucru se intampla deoarece se stie ca oamenii apreciaza planta aloe vera deosebit de mult pentru proprietatile sale inca din vremurile cele mai stravechi. In continuare vom prezenta doar cateva idei despre ceea ce poate sa faca aceasta planta pentru noi. Produsele companiei Forever Living Products sunt produse certificate de catre Consiliul Stiintific International pentru Aloe, ce isi are sediul la Londra.

Aloe Vera – Intrebuintati comune ale plantei

Variatele proprietati ale plantei de aloe vera au fost valorificate multiplu in scopuri diverse. In continuare, vom prezenta modurile de utilizare:

  • Fitoterapie – suc pur, sucuri mixte, tincturi mama, gel, creme, preparate oftalmologice sau pentru uz stomatologic;
  • Cosmetica – gel, crema, sampon, spuma de baie
  • Suplimente alimentare – pudra, capsule, bauturi, sucuri pe baza de aloe vera
  • Homeopatie – granule, picaturi;
  • Flori californiene – picaturi
  • Plante antipoluare

Aloe vera este o planta perena, care face parte din familia plantelor liliacee, din care mai fac parte alte plante ca usturoiul, ceapa si asparagusul. Planta de aloe vera poate fi gasita in mod natural in general in zona mediteraneeana a Africii, in Madagascar si Arabia; s-a raspandit in zonele calde, tropicale si nu poate supravietui la temperaturi de inghet. Mare parte dintre soiurile de aloe au ajuns raspandite si cunoscute datorita folosirii lor in scopuri diverse sau decorative. Soiul cel mai faimos de aloe este Aloe barbadensis Miller cunoscut si sub numele de Aloe Vera, in special datorita calitatilor sale terapetutice, fiind si o planta ce se ingrijeste usor. Se cunosc peste 250 de specii diferite ale plantei Aloe Vera, soiurile avand dimensiuni diferite, incepand de la cativa centimetri si putand atinge si cativa metri.

Frunzele de aloe vera pot fi recunoscute prin faptul ca sut groase, suculente si au o culoare verde pal, de obicei cu margine dintata, avand capacitatea de a creste foarte mult intr-un timp scurt. Cand partea carnoasa a frunzelor este sectionata putem observa, ceea ce a facut faimoasa acesta planta, gelul de Aloe Vera. Inca din antichitate acest gel de aloe vera a fost utilizat pentru calitatile sale terapeutice. Plantele de aloe vera ce sunt crescute in ghivece, in casa infloresc foarte rar, iar florile de aloe vera au o forma tubulara, cresc in spicuri, si au culori ce variaza intre rosu, galben si purpuriu. Ca mod de ingrijire, planta de Aloe se asemana destul de mult cu ingrijirea cactusilor. Creste foarte bine la lumina solara puternica, ghiveciul trebuie asezat astfal incat sa aiba lumina suficienta, la cel mult un metru si jumatate de o fereastra estica sau vestica. In timpul verii, planta de aloe vera se poate scoate afara, in gradina sau pe balcon, insa trecerea trebuie facuta treptat, iar toamna trebuie readusa in casa inainte ca noptile sa devina prea reci, deoarece sunt foarte sensibile la frig (temperatura minima la care rezista este de 5 – 8 grade C).

Aloe vera – cum puteti creste planta acasa

Pe perioada iernii, plantele de aloe vera intra intr-un stadiu de semi-stagnare, si au nevoie de mai putina umezeala umezeala, asa ca este recomandat sa le udati foarte rar, cand pamantul din ghiveci s-a uscat, altfel poate fi foarte usor “inecata”. Chiar daca planta de aloe vera poate supravietui foarte bine secetei, la fel ca si cactusul, este bine ca in timpul verii pamantul sa fie bine udat, dar intre udari e recomandat sa il lasati sa se suce, se poate uda o data la doua saptamani. Aveti grija ca apa sa nu se stranga la baza frunzelor de aloe. Mai ales vara, planta de Aloe Vera poate sa creasca mult, intr-un timp scurt, astfel incat ghiveciul va deveni neincapator pentru ea. Poate fi mutata foarte usor intr-un ghiveci mai mare, fara sa fie in afectata. Planta nu este pretentioasa in ce priveste solul, dar este bine ca pamantul in care se planteaza sa fie usor drenabil si de o fertilitate moderata, nu are nevoie de ingrasaminte decat foarte rar. Poti sa folosesti pamant din gradina, si planta va creste fara probleme. Aloe vera fiind o planta care poate face fata la conditiile vitrege (mai putin la frig), e foarte potrivita pentru incepatorii in ingrijirea plantelor sau pentru cei care nu au mult timp la dispozitie, fiind si foarte rar afectata de boli sau paraziti. In unele parti ale lumii, este o traditie sa tii un ghiveci cu Aloe Vera pe pervazul de la bucatarie, in caz de arsuri sau rani. Inmultirea plantei de aloe vera se poate face prin seminte, sau prin “mladite”, care cresc la baza plantelor mature, si cand au ajuns la cel putin 5 cm inaltime se planteaza separat. Gelul de aloe vera ce il gasim frunzele de aloe vera are proprietati cicatrizante, hidratante, anti-inflamatoare si anti-iritante, gelul aplicat pe rani minore poate grabi cicatrizarea si vindecarea. Are efectele benefice si in cazul arsurilor solare sau iritatiilor. Asfel daca aveti probleme gelul proaspat stors din frunzele de aloe vera este foarte eficient, daca nu este folosit imediat se oxideaza si isi pierde din calitati. Gelul de aloe vera se poate folosi si intern, avand un efect terapeutic recunoscut.